Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Zwemmersjeuk

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een ontstekingsreactie op zogenaamde cercariën, die oppervlakkig in de huid binnendringen tijdens het zwemmen in natuurlijk zoet water. Een cercarie is een larvale vorm van een parasitaire worm. De parasiet die zwemmersjeuk veroorzaakt heet Trichobilharzia ocellata. De volwassen vorm hiervan leeft in watervogels, in Nederland vooral in eenden en ganzen.

Levenscyclus

De eieren van de volwassen parasiet komen via de vogelpoep in het water terecht. Uit het ei ontwikkelt zich een eerste larve (miracidium). Deze gaat op zoek naar een tussengastheer, een poelslak. In de slak veranderen de larven van miracidia in cercariën. 

Deze cercariën verlaten de slak en gaan op zoek naar hun eindgastheer, een watervogel. Na binnendringing door de huid komen ze in het bloedvatenstelsel van de vogel terecht en daar begint de cyclus opnieuw. Wanneer de cercariën “per ongeluk” een mens proberen binnen te dringen, ontstaat een jeukend bultje: zwemmersjeuk.

Wat kunnen wij voor u doen?

Wij kunnen het voorkomen van de parasiet Trichobilharzia ocellata voor u vaststellen, of onderzoek doen naar andere oorzaken van jeuk (processierups). Tevens kunnen we preventief poelslakken verwijderen om zo de kans op zwemmersjeuk sterk te verminderen. Ook kunnen we een (her)inrichtingsadvies opstellen, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de functie als zwemwater.