Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

EU parliament backs plan to prevent the spread of invasive alien species
U bevindt zich hier:

Herkenning van wolffia's in Nederland

Bovenaanzicht van beide nieuwe soorten wolffia: de smalle plantjes zijn smalle wolffia en de ronde zijn Colombiaanse wolffia.

Ondanks het geringe formaat zijn de drie aangetroffen soorten voor een geoefend oog zelfs in het veld goed herkenbaar. De Colombiaanse wolffia heeft een transparante flets-groene bovenkant die nauwelijks boven water komt.

Daarentegen hebben wortelloos kroos en de nieuwe smalle wolffia een glanzend groene bovenzijde. Smalle wolffia onderscheid zich van het inheemse wortelloos kroos door de onderkant die vrijwel kleurloos is en heel diep. Door deze diepe onderkant is het plantje ruim twee keer zo hoog als breed. 

Om tot een zekere determinatie op basis van uiterlijk te komen is het nodig meerdere kenmerken te combineren. Onderstaande tabel beschrijft deze kenmerken. Gegevens in deze tabel zijn grotendeels ontleend aan Landolt, 1994. Omdat Wolffia globosa in Nederlandse buitenwateren verwacht mag worden is deze soort ook opgenomen. W. globosa is mogelijk niet altijd met zekerheid van de Colombiaanse wolffia te onderscheiden. 

Terug naar Nieuwe exoten, Wolffia

 

Tabel herkenning wolffia

Matrixtabel voor de herkenning van wolffia's in Nederland (5 september 2014) Contactpersonen: