Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Proefopstelling PTZ-webcam voor (water)vogeltellingen
U bevindt zich hier:

Live meekijken naar broedende visdieven

Webcams worden in verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland ingezet om vogels en hun gedrag op afstand te volgen. Live meekijken vanuit verschillende hoeken? zie https://video.buwa.nl.

Sinds 2016 maakt Bureau Waardenburg gebruik van een nieuw, geavanceerd webcam systeem dat voor verscheidene ecologische doeleinden wordt ingezet, zoals bij het monitoren van broedvogels en het registreren van verstoringen (zie webpagina over het volgen van broedende visdieven op pontons). Deze op afstand bestuurbare PTZ-webcam (Pan, Tilt, Zoom) is in staat om zowel overdag als ’s nachts live beelden te verzamelen. 

Proefopstelling bij de Hoogekampse Plas

In de winter van 2017-2018 heeft Bureau Waardenburg een proefopstelling met de webcam opgezet bij de Hoogekampse Plas in de gemeente De Bilt. Het doel van deze proef was om te onderzoeken tot op welke afstand en onder welke weersomstandigheden watervogels nog goed te onderscheiden zijn.

Uit de analyse van de beelden blijkt dat overdag, onder zowel goede als slechte weersomstandigheden, watervogels, zoals futen en verschillende soorten eenden tot op minimaal 400 meter goed te determineren zijn. Door middel van infrarood was de webcam ’s nachts in staat om watervogels tot op ruim 100 meter afstand op soortniveau te herkennen. Dit betekent dat we de webcam ook kunnen inzetten voor het monitoren en tellen van (water)vogels en het gebruik van slaapplaatsen, mits dit in open gebieden is. 

Overview Hoogekampse Plas
Ingezoomd beeld met watervogels