Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Terugkeer zeldzame orchidee op de Utrechtse Heuvelrug
U bevindt zich hier:

Terugkeer zeldzame dennenorchis op de Utrechtse Heuvelrug

dennenorchis

Tijdens een veldonderzoek in een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug is de zeer zeldzame dennenorchis aangetroffen. Het is de tweede vondst ooit in de Provincie Utrecht.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Utrechts Landschap. Zij wil als eigenaar van het gebied de natuurkwaliteit de komende jaren verbeteren. 

Zeer zeldzame orchidee

De dennenorchis is een in Nederland zeer zeldzame orchidee. De duinen van Noord-Holland en de Waddeneilanden vormen het belangrijkste leefgebied van deze soort. Daarnaast komt de soort zeldzaam en zeer verspreid voor in Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Uit de periode 1950-1970 is één waarneming bekend in de Provincie Utrecht, uit de omgeving van Maarn. Voorzover bekend komt de soort hier niet meer voor.

De dennenorchis is een vrij kleine orchidee met witte, zoet geurende bloemetjes. De plant bloeit in juli. Kenmerkend zijn de donkergroene bladrozetjes, die het hele jaar te vinden zijn. In het natuurgebied is één groeiplaats gevonden met drie bloemstengels en dertig bladrozetten.

Recente ontdekkingen van de dennenorchis op de Veluwe en langs de Veluwezoom lijken te wijzen op een toename van de soort. De orchidee groet in  jonge en niet te droge dennenbossen met ondergroei van mossen, korstmossen, zandzegge, zandstruisgras en her en der een plukje blauwe bosbes of struikheide.