Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Onderzoek vleermuiskasten
U bevindt zich hier:

Vleermuiskasten naar een hoger niveau!

Het ophangen van vleermuiskasten is de laatste 10 jaar behoorlijk populair geworden, maar de kennis over vleermuiskasten is daar bij achter gebleven. Een rapport van Bureau Waardenburg en de Zoogdiervereniging beschrijft de meest recente kennis over het gebruik van vleermuiskasten in Europa. 

De doelstelling van het rapport was het verkrijgen van inzicht in de functionaliteit en de effectiviteit van vleermuiskasten. De gegevens uit talloze wetenschappelijke publicaties, eigen ervaringen van de auteur (Erik Korsten) en anekdotische informatie is op een handzame wijze samengevat.

Vleermuiskasten worden al sinds de vorige eeuw opgehangen, maar na de invoering van de Habitatrichtlijn (in 1992) en de Flora- en Faunawet (2002) worden vleermuiskasten ook opgehangen als mitigatie of compensatie maatregel. Vleermuiskasten dienen dan als tijdelijk onderkomen, totdat de vleermuisvriendelijke nieuwbouw gereed is of tot er weer voldoende natuurlijke holtes in het bos zijn te vinden. Sommige vleermuiskasten kunnen bijvoorbeeld ook in de nieuwbouw worden gebouwd. Het nieuwe bouwbesluit (zie Natuurbericht 18 december) biedt daarvoor ook letterlijk de ruimte.

De verschillende soorten vleermuizen stellen specifieke eisen aan vleermuiskasten

De eerste stap op weg naar meer kennis over vleermuiskasten

Met dit rapport is een eerste stap gezet om de kennis over vleermuiskasten te ontsluiten, maar veel meer kennis is altijd beter. We roepen iedereen die met vleermuiskasten werkt zijn/haar werk en resultaten te delen, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, op workshops en straks ook op www.vleermuiskasten.nl. Niet alleen de projecten met goede resultaten, maar juist ook de projecten die niet geslaagd zijn of nog wachten op nieuwe bewoners. Alleen op die manier kunnen wij de inzet van kasten voor vleermuizen in Nederland naar een hoger niveau tillen! De uitvoering van dit project en het opstellen van het rapport werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Het rapport over vleermuiskasten is hier te downloaden.

Downloaden kan ook op de site van de Zoogdiervereniging en t.z.t. op www.vleermuiskasten.nl.

Tekst: Maurice La Haye (Zoogdiervereniging) & Erik Korsten (Bureau Waardenburg), foto's: Erik Korsten. Dit bericht is ook uitgegeven als 'Natuurbericht'.

Contactpersonen:

Nieuwspagina's