Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Research with cameras
U bevindt zich hier:

Ontwikkelingen onderzoek met camera's

Camerawerk boven water

Zie https://video.buwa.nl om live mee te kijken (broedseizoen 2018) op onze 'visdiefhotels'.

Sinds 2002 zijn we actief met het monitoren van faunavoorzieningen voor Rijkswaterstaat en Provincies. We volgen continu de ontwikkelingen op gebied van beeldkwaliteit en gebruikersgemak van camerasystemen om de kwaliteit van onze producten en technieken te optimaliseren. 

We krijgen zo een goed beeld van het gedrag van passerende dieren en krijgen inzicht in de tijdstippen van van faunapassages. Bureau Waardenburg voert al ruim 10 jaar projecten uit met automatische videoregistratie van faunapassages met o.a. videomonitoring, webcam, drone, cameraval, bewegingsdetectie, warmtebeeld camera.

We stellen camera's op waarvan de beelden direct en op afstand (online) te volgen zijn. Camera's kunnen bovendien op afstand bijgestuurd worden. Dat beelden direct kunnen worden bekeken is niet alleen voor onderzoekers praktisch. Ook de opdrachtgever kan 'live' volgen wat er gebeurt.

In het najaar van 2011 zijn wij gestart met het monitoren van ecoduct De Munt in België. Lees meer over ons werk op het gebied van monitoren van faunapassages.

Camerawerk onder water

Sinds 2008 hebben wij een Novasub videosysteem. Dit is een onderwater videocamera met verlichting die door middel van een kabel aan een laptop is verbonden. De camera kan zowel foto's als videobeelden maken. Dankzij de lengte van de kabel (75 meter) kan de camera op elke gewenste diepte ingezet worden. Binnen enkele seconden zien we wat er onder water is, waardoor we in korte tijd veel plekken kunnen bezoeken. Om rustige beelden te krijgen worden de camera en verlichting aan een statief bevestigd. Recente toepassingen zijn het

  • in beeld brengen van het bodemleven in vogelrijke gebieden in de Voordelta en ten noorden van Ameland,
  • vaststellen van de omvang van zuurstofproblemen in het Grevelingenmeer en
  • verzamelen van onderwaterbeelden van de Zeeuwse banken.

Contactpersonen camerawerk boven water

Contactpersonen camerawerk onder water

Video

Jaarlijks barst er in april een klein spektakeltje los in de Veluwse beken.

Faunapassages onderzocht met behulp van op afstand bestuurbare quadcopter, bewegingsdetectie, warmtebeeldcamera, cameraval, inktbedden, infrarood-camera's.

Pilot succesvol! Test of een onderwater videosysteem toegepast kan worden om schelpdierbanken op de bodem van de zee te inventariseren.