Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Snel herstel planten en wieren na versterking Westerscheldedijken
U bevindt zich hier:

Snel herstel planten en wieren na versterking dijken langs Westerschelde

Planten na dijkversterking met steenbekleding, zevenkel
dubbelkelk
kleine wolfsmelk

Kunstmatige rotskusten bieden de Zeeuwen niet alleen bescherming tegen het water, maar vormen ook een bijzonder leefgebied voor flora en fauna. Na de versterking van de Westerscheldedijken in de periode 1997 tot 2002 zijn planten en wieren met daarbij horende fauna snel teruggekeerd. 

Nieuwe steenlaag met ruwe toplaag

Het aanbrengen van nieuwe steenbekleding en een nieuwe kreukelberm is ingrijpend voor alle hier aanwezige planten en dieren. Op verschillende manieren is rekening gehouden met herstel van deze natuurwaarden. Bijvoorbeeld door het gebruik van speciale betonzuilen met een ruwe toplaag, waarop wieren makkelijk kunnen hechten. In vergelijking met gegevens uit 1990 blijkt dat de oppervlakte wieren is toegenomen, de soortenrijkdom is vergelijkbaar. De karakteristieke zoutplanten zijn na de dijkversterkingen op dezelfde plaatsen teruggekomen als waar ze voorheen stonden. De natuur heeft zich snel kunnen herstellen.

Rapport 'Planten en wiergemeenschappen op de Westerscheldedijken'

Lees meer over het onderzoek van Projectbureau Zeeweringen en Bureau Waardenburg in het rapport (download) 'Planten en wiergemeenschappen op de Westerscheldedijken' en op de sites van natuurbericht.nl

Contactpersoon: