Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Orchideeën havengebied IJmuiden succesvol verplaatst
U bevindt zich hier:

Toename aantal orchideeën na verplaatsing

Om te voorkomen dat een gehele groeiplaats van rietorchissen in het havengebied van IJmuiden verloren zou gaan, zijn de rietorchissen verplaatst naar een boezemlandje bij het Noordzeekanaal. Het jaar erop was het aantal orchissen flink uitgebreid.

Verplaatsing rietorchissen met plag


Foto: Marco van Wieringen (RWS)

Rijkswaterstaat voert een aantal projecten uit in het havengebied van IJmuiden. Bij de ingrepen zou de groeiplaats van zo’n 57 rietorchissen, nog beschermd onder de Flora- en faunawet, verdwijnen. Door de planten voorafgaand aan de ingreep te verplaatsen, werden de planten gespaard.

Langs het Noordzeekanaal werd een boezemlandje gevonden dat geschikt was voor het herplanten van de rietorchissen. Hier werd een oppervlak van enkele tientallen vierkante meters tot ongeveer 30 cm afgegraven, zodat de rietorchissen met plag en al konden worden geplant.

Het verplaatsen van de rietorchissen gebeurde in september, na het bloeiseizoen. Het hovenierbedrijf Van der Tol b.v. heeft de verplaatsing, onder begeleiding van Bureau Waardenburg, uitgevoerd.

In het voorjaar na de verplaatsing werden in het boezemlandje 91 bloeiende rietorchissen aangetroffen. We kunnen dus stellen dat de verplaatsing zeer succesvol was.

Wilt u meer weten over deze vorm van ecologische begeleiding, neem dan contact op met: