Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Rifkorven voor onderwaternatuur
U bevindt zich hier:

Rifkorven voor onderwaternatuur


Klik op de foto voor een video

Met de aanleg van een natuurrif van zogenaamde 'rifkorven' of 'rifballen' krijgt de onderwaternatuur de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Het concept is door ons onder andere toegepast in het Markermeer, Belgische windparken in de Noordzee en de Voordelta. In augustus 2016 zijn rifkorven geplaatst in en om het Noordzeekanaal.

 

Rifkorven in het Noordzeekanaal en de Noorder IJplas

Jonge vis en kleine trekvissoorten zijn een aantrekkelijke prooi voor roofvis en visetende vogels. Begin augustus 2016 zijn rifkorven geplaatst in en om het Noordzeekanaal en in de Noorder IJplas. De schuilobjecten hebben de vorm van een bijenkorf, zijn hol en bevatten tal van gaten waar de vis de korf in en uit kan zwemmen. Het project wordt uitgevoerd i.s.m. Havenbedrijf Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat en FishFlowInnovations. Lees hier: persbericht van RWS, AGV, uitzending van Vroege Vogel radio, Hart van Nederland en NOS journaal (vanaf 11'18).

Aanleg van rifkorven in het Markermeer

vissen maken er veelvuldig gebruik van als schuilplaats en als voedselplek. Baars, snoekbaars, blankvoorn en zwartbekgrondel zwemmen in en om de rifkorven. Bekijk de filmopnames.

Rifkorven in de Noordzee

Op diverse locaties in de Noordzee, de Voordelta en de Belgische windparken C-power en Belwind, zijn rifkorven aangebracht.

Welke mogelijkheden bieden rifkorven?

Schuilplaats voor jonge vis: Vissen vinden beschutting tegen predatoren (bijvoorbeeld roofvissen of aalscholvers). In de Noordzee vinden ook kreeften en Noordzeekrabben beschutting.
Aangroei. In het Markermeer zijn de rifkorven volledig bedekt met driehoeksmosselen: dit biedt mogelijkheden voor vogels om voedsel te zoeken. In de Noordzee bestaat de aangroei uit een uitgebreide hard substraat gemeenschap.
Onderwater landschap: Een toegevoegde recreatieve waarde voor sportduikers behoort tot de mogelijkheden.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.Leaflet rifkorven voor onderwaternatuur


Toelichting tijdens plaatsing

25 juli 2012 - Nieuwsitem met eerste onderwaterbeelden, twee maanden na plaatsing. Uitgezonden door omroep flevoland.

23 mei 2012 - De 'rifballen' zijn geplaatst! Zie videoverslag. 
Zie ook:
persbericht RWS en 
watersportverbond

Plaatsing van de rifballen.