Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Monitoring wildlife crossings
U bevindt zich hier:

Monitoring faunapassages

Faunapassages zijn er in vele soorten en maten. Er zijn ecoducten, dassentunnels, kleine faunatunnels, amfibieëntunnels en doorgetrokken oevers of loopplanken langs watergangen onder wegen. Of een voorziening daadwerkelijk door de beoogde soorten wordt gebruikt, is alleen door veldstudie vast te stellen.

We onderzoeken welke diersoorten van welke faunapassages gebruik maken en in welke aantallen. In veel gevallen is daarbij een combinatie van onderzoeksmethoden toegepast.

Sporenonderzoek

Vrijwel altijd wordt sporenonderzoek uitgevoerd. Op ecoducten, in ruime tunnels en op doorgetrokken oevers, gebeurt dit met zandbedden. Hiervoor gebruiken we zilverzand. Daarin zijn vanwege de fijne korrel, ook pootafdrukken van muizen, amfibieën, reptielen en zelfs loopkevers goed zichtbaar.

Op loopplanken in duikers en in faunabuizen (dassentunnels) wordt gebruik gemaakt van 'sporenplaten met inkt'. Een dergelijke sporenplaat bestaat uit een ruim twee meter lange plank die in de voorziening wordt geschoven. In het midden van de plaat bevindt zich een met inkt verzadigde doek die fungeert als stempelkussen. De inkt bestaat uit een mengsel van paraffine-olie en koolstof (milieuvriendelijke producten). Aan weerszijden van het stempel zijn papieren vellen bevestigd waarop de poten van dieren die door de inkt lopen worden afgedrukt.

Inmiddels is een zeer uitgebreide referentiecollectie van inktsporen opgebouwd, waaronder sporen van relatief zeldzame soorten als waterspitsmuis en zandhagedis.

Onderzoek met infraroodcamera's

Naast sporenonderzoek maken we gebruik van infraroodcamera's, met name op ecoducten. Deze camera's gaan uitsluitend draaien op het moment dat een dier in aantocht is. De naderende dieren worden gedetecteerd door een passief infrarood detector (die warmteverschillen registreert) of door een bewegingsmelder. Op deze wijze wordt voorkomen dat er beeldmateriaal zonder passerende dieren wordt verzameld of gecontroleerd moet worden.

Het voordeel van cameramonitoring boven sporenonderzoek is dat waardevolle informatie wordt verkregen over het gedrag van de passerende dieren en dat óók informatie kan worden verzameld tijdens regen of harde wind (wanneer sporen in een zandbed worden uitgewist).