Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

EU parliament backs plan to prevent the spread of invasive alien species
U bevindt zich hier:

EU parlement heeft exoten richtlijn aangenomen

grote waternavel

Nieuwe Europese regels voor aanpak invasieve exoten

Het Europees Parlement heeft op 16 april ingestemd met maatregelen die moeten voorkomen dat soorten die tóch binnenkomen en zich verspreiden, economische en ecologische schade kunnen aanrichten.

Uitheemse planten en dieren, zoals de Aziatische tijgermug, zullen straks moelijker de EU binnenkomen. Het wetsvoorstel verbant soorten die van belang zijn voor de Europese Unie. Ook moeten lidstaten samenwerken om deze soorten uit te roeien.

Uitheemse diersoorten

"Uitheemse diersoorten zadelen de Europese Unie jaarlijks op met een kostenpost van 12 miljard euro en veel lidstaten maken veel kosten om ze te bestrijden. Deze pogingen zijn bovendien vaak niet effectief omdat de verspreiding van deze diersoorten niet stopt bij de nationale grenzen. Europese samenwerking is cruciaal", stelt de Tsjechische europarlementariër Pavel Poc die de wetgeving door het Europees Parlement heeft geloodst. Zijn rapport is aangenomen met 606 stemmen voor, 36 tegen en 4 onthoudingen.

De wetgeving draagt de lidstaten op de oorsprong van de uitheemse diersoorten te achterhalen en surveillancesystemen en actieplannen op te stellen. Officiële controles aan de grenzen moeten worden verbeterd en voor wijdverspreide plagen moeten managementplannen worden opgesteld. De wetgeving maakt het illegaal om soorten die voor de Europese Unie van belang zijn te introduceren, vervoeren, verkopen, houden, kweken of los te laten in het wild. Er is al informele overeenstemming bereikt over de tekst met de verantwoordelijke ministers van de lidstaten. De lijst kan worden aangevuld en zal niet beperkt blijven tot de 50 soorten die al zijn voorgesteld.

Verlies van biodiversiteit

Lidstaten moeten ook boetes invoeren voor overtredingen van de regels. Als de Europese Commissie het toestaat, kan bij uitzondering toestemming worden verleend om bepaalde economische activiteiten met uitheemse soorten te ondernemen. Volgens de Europese Commissie zijn uitheemse diersoorten een belangrijke oorzaak van het verlies van biodiversiteit en het uitsterven van soorten. Bovendien kunnen ze ziektes overdragen en directe gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma, dermatitis en allergieën. Ze kunnen infrastructuur beschadigen en bossen en gewassen aantasten. De wetgeving moet nu nog formeel worden goedgekeurd door de raad van ministers van de Europese Unie.

bron: Europees Parlement, 16/04/14

Contactpersoon: