Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Kweek zoetwatermossel succes
U bevindt zich hier:

Eerste kwekerij voor zoetwatermosselen blijkt succesvol

Wij zijn er voor het eerst in geslaagd om op grote schaal zoetwatermosselen te kweken. Afgelopen week bleek dat de gekweekte mosselen de winter goed overleefd hebben en nu klaar zijn voor gebruik. De onderzoekers zien dit succes als een mooi resultaat na een jarenlang proces van onderzoek en ontwikkeling.

Zoetwatermosselen filteren het water en maken water helder. Ze eten algen en kunnen daarom ingezet worden voor blauwalgenbestrijding. Elke zomer opnieuw blijkt blauwalg een bedreiging voor de waterkwaliteit van vele stadswateren, recreatieplassen en andere binnenwateren. Blauwalgen bevatten toxines en vormen een gevaar voor de gezondheid van mensen en dieren.

Ook zijn zoetwatermosselen belangrijk als voedsel voor watervogels. Gekweekte mosselen kunnen daarom ook ingezet worden bij natuurcompensatie.

Al jaren is de kweek van driehoeksmosselen onderwerp van studie. Eerdere experimenten met het kweken gaven wisselende resultaten. Bureau Waardenburg heeft nu een methode ontwikkeld en gepatenteerd voor het toepassen van speciale constructies, waarmee zoetwatermosselen op grote schaal gekweekt kunnen worden. Zo kan voorzien worden in de vraag naar mosselen die ingezet kunnen worden waterzuivering of natuurcompensatie.

De eerste lading mosselen verliet afgelopen week de kweeklocatie om ingezet te worden in een stadsvijver als waterzuiverend 'mosselfilter'.

 

Contactpersoon:

Deze video laat duidelijk zien dat door de filtercapaciteit van de mosselen, de helderheid van het water na anderhalf uur toeneemt.