Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Inrichtingsplan Knelpunt Heelsumse Beek
U bevindt zich hier:

Inrichtingsplan knelpunt Heelsumse Beek / A50 / Provinciale weg

Uitsnede plankaart knelpunt Heelsumse beek

Voor het belangrijkste knelpunt in de Heelsumse beek, de onderdoorgang van de A50 en de provinciale weg, maakten we een inrichtingsplan. In het plan wordt het beekdal weer zichtbaar gemaakt en de verblijfswaarde onder het viaduct verhoogd. Bovendien krijgt de natuur meer ruimte. 


Het beekdal onder het viaduct weer zichtbaar

Onder het viaduct lag een grote, dorre vlakte die moest gaan bijdragen aan de beleving van het beekdal. We maakten een inrichtingsplan waarin het beekdal optisch weer onder het viaduct door loopt. Ook de provinciale weg ligt er, in het plan, minder prominent door doorheen, vooral doordat de fietspaden verder van de rijbanen liggen. Fietsers steken de meanderende beek met ranke bruggetjes over. De beek wordt daardoor goed beleefbaar, terwijl hij bijna onzichtbaar was. De stenige vlakte krijgt een uitgekiend relief, waardoor regenwater van buiten het viaduct wordt opgevangen en zich verzamelt in smalle geulen. De beplanting groeit vanuit die geultjes al kruipend over de verharding heen en vergroent de aanblik van de gehele onderdoorgang.

Met simpele ingrepen verhoging van de ecologische waarde 

Door de enorm lange duiker onder de provinciale weg in te korten en donkere bosjes weg te halen, verbetert de ecologische situatie van de beek. De beek krijgt meer ruimte voor de subtiele maar dynamische beekprocessen, waarvan soorten als de beekprik profiteren. Keien en kiezels in diverse formaten worden in de beek gebracht om dit te stimuleren. Er zijn poelen, geïsoleerd van de beek maar toegankelijk voor publiek, waar amfibieën kunnen worden gezien. De poelen benadrukken het vochtige karakter van het beekdal en bieden extra ecologische diversiteit. 

Als u meer weten over dit inrichtingsplan, neemt u dan contact op met: