Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Transplantatie behoudt Groefwier Oosterschelde
U bevindt zich hier:

Transplantatie behoudt groefwier in de OosterscheldeGroefwier op nieuwe dijkglooiing

Groefwier, een klein bruin wier, is zeldzaam maar niet beschermd. Het dreigde uit ons land te verdwijnen als gevolg van dijkversterkingen. Toch is het gelukt om de laatste omvangrijke groeiplaats van de soort in Nederland te behouden. Een wiertransplantatie, nog nooit eerder vertoond in Nederland, zorgt ervoor dat de soort nu in kleine aantallen groeit op de nieuwe dijkbekleding in de Oosterschelde.

Groefwier

Een van de bijzondere soorten van het harde substraat in de Oosterschelde is groefwier (Pelvetia canaliculata). Dit bruinwier, dat van oorsprong groeit op rotskusten, komt in Nederland alleen voor in de Oosterschelde. Groefwier groeit hoog in de getijdenzone en valt 90% van de tijd droog. Het wier is klein van formaat en een droogtespecialist die tot 65 procent van zijn water kan verliezen.

Achteruitgang

Bij aanvang van de dijkwerkzaamheden bij Sint Annaland werd het duidelijk dat het aantal groeiplaatsen van groefwier in de Oosterschelde sinds de jaren 80 sterk gedaald was. Groefwier kwam niet terug op de nieuwe bekleding en bovendien stonden de resterende groeiplaatsen op het punt vervangen te worden in het kader van de dijkwerkzaamheden. Groefwier hecht zich permanent aan de ondergrond (o.a. basaltzuil). Indien deze bevestiging wordt verbroken, kan deze niet worden hersteld.

Wiertransplantatie

Bovenstaande bericht is 1 oktober 2016 verschenen op Nature Today

Wilt u meer weten over de transplantatie van groefwier in de Oosterschelde, neem dan contact op met: