Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Expeditie Noordzee 2015
U bevindt zich hier:

Expeditie Noordzee 2015: Bezoek aan Rifgebied Borkumse stenen

 

Expeditie Borkumse stenen 2015

Het bijzondere rifgebied Borkumse Stenen in de Noordzee is rijk aan plant- en diersoorten. Experts hebben in juni 2015 tijdens een duikexpeditie het gebied ten noorden van Schiermonnikoog voor het eerst in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat er een hoge dichtheid en diversiteit van diersoorten voorkomen, van dwergpijlinktvissen tot het zachte koraal dodemansduim en allerlei jonge vissen. Lees de blog en het persbericht.

Expeditie Noordzee 2014

Onderzoekers hebben midden op de Noordzee hard koraal gevonden. Het team van duikers en onderzoekers van Expeditie Noordzee 2014 heeft anjelierkoraal  ontdekt op een wrak op de Doggersbank. Dat is voor het eerst: tot nu toe werd gedacht dat dit soort koraal alleen op rotsen voor de Britse kust leefde. Zie de video van Stichting Duik de Noordzee Schoon en het WNF.

Ontdekkingstochten op de Noordzee

Tijdens de expedities zijn bijzondere soorten geen uitzondering. Zo is in 2014  voor het eerst anjelierkoraal, een hard koraalsoort, aangetroffen. Andere ontdekkingen van de expedities zijn riffen gemaakt door de schelpkokerworm Lanice conchilega en zandkokerworm Sabellaria spinulosa. Deze  riffen kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. Tegenwoordig worden ze in Nederlandse wateren beschouwd als zeldzaam.

Expeditie team

In 2011 jaar zette het expeditie team voor het eerst koers naar de Noordzee en zijn bijzondere gebieden. Het expeditie team bestaat ook dit jaar weer uit een gevarieerde groep marien biologen, fotografen, onderwater filmers en duikers van Duik de Noordzee schoon. Een mariene bioloog van Bureau Waardenburg was aan boord van het expeditieschip. Lees meer op de website van Duik de Noordzee Schoon of WNF.

Contactpersoon:

Fauna van een scheepswrak op de Noordzee