Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Effect kunstlicht insecten
U bevindt zich hier:

Effecten van kunstlicht op insecten

Onderzoeksopstelling: insectenval onder kunstverlichting

Op een industrieterrein in Duitsland voeren we onderzoek uit naar de effecten van groen en oranje licht op nachtactieve insecten.

Kunstlicht en insecten

Het is algemeen bekend dat insecten 's nachts worden aangetrokken door kunstmatige lichtbronnen, zoals lantaarnpalen. Minder goed bekend is hoe groot het negatieve effect van kunstlicht op natuur is en ook wat de invloed van de kleur van het licht is. Naast wit (kwikdamp) en geeloranje (natrium), worden steeds meer groene en rode lampen gebruikt.

Groene veiligheidsverlichting in Duitsland

Op een industrieterrein bij Friedeburg (Duitsland) is verlichting nodig voor de veiligheid, maar de lichtvervuiling voor de omwonenden moest beperkt blijven. Daarom is gekozen voor groen licht (Philips Clearsky), dat al bij een lagere lichtintensiteit voldoende zicht voor de veiligheid geeft.

Onderzoek naar effect van groen en oranje licht op insecten

Omdat de effecten van groen licht op natuur nog onvoldoende bekend zijn voert Bureau Waardenburg een onderzoek uit. Hiervoor vangen we insecten bij zowel de groene lampen als bij een aantal oranje lampen. De resultaten worden begin 2015 verwacht.

Contactpersoon:

Nachtvlinders worden aangetrokken door kunstlicht