Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Ecologisch onderzoek stedelijk water
U bevindt zich hier:

Ecologisch onderzoek stedelijk water

Om een beeld te krijgen van de waterkwaliteit en de ecologische toestand van de watergangen in het stedelijk gebied gebruiken we het ecologische beoordelingsysteem van STOWA. Aan de hand van een set deeltoetsen analyseren we het watersysteem.

 

Beoordelingssysteem stadswateren

Een eerste deeltoets omvat een beoordeling van de ecologische kwaliteit van het water en de oever en de wijze van beleving van het water. Wanneer de ecologische kwaliteit niet voldoende is en de oorzaak hiervan onduidelijk is, kan met behulp van een tweede deeltoets een probleemanalyse uitgevoerd worden. Een derde deeltoets geeft vervolgens inzicht in mogelijke oplossingsrichtingen.

Jaarlijks voeren we voor diverse gemeenten één of meerdere deeltoetsen uit. Hierbij gebruiken we een veldcomputer. Met zelf ontworpen software voeren we gegevens in het veld rechtstreeks in een GIS-applicatie in. Zo koppelen we de gegevens direct aan een (GIS)locatie. Daarnaast controleren we de data in het veld en kan - indien nodig - direct worden gecorrigeerd. Dit maakt dat de data efficiënt worden verzameld en van hoge kwaliteit zijn.

Onze ervaringen met stadwateronderzoek

We hebben inmiddels veel ervaring met de beoordeling van stadswateren en het adviseren over maatregelen om de ecologie en beleving in de stadswateren te verbeteren.

De resultaten kunnen worden beschreven in een rapport. Daarnaast is het mogelijk een interactieve website te bouwen waarop de resultaten van het onderzoek op een kaart worden gepresenteerd.

Selectie van (deel)gemeenten waarvoor we de afgelopen jaren het stedelijk water hebben onderzocht:

Zoetermeer, Krimpen ad IJssel, Rotterdamse deelgemeenten Overschie, Kralingen-Crooswijk, Hilligersberg - Schiebroek, Hoogvliet, Pernis, Charlois en Feyenoord, Papendrecht, Geldermalsen, Neerijnen, Lingewaal, Bergschenhoek, Bergambacht, Schoonhoven, Bleiswijk, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moerkapelle en Zevenhuizen.

Contactpersoon: