Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Duik de Noordzee schoon 2017
U bevindt zich hier:

Expeditie Noord, 200 zeemijlen van Nederland

Expeditie 'Duik de Noordzee Schoon' 2017

vertrok 16 juni 2017 vanuit Stellendam voor de 11de duikexpeditie op de Noordzee. Een ploeg van 30 zeer ervaren sportduikers verzamelden zoveel mogelijk biologische en archeologische gegevens, verwijderden afval (met name spooknetten, lood, vishaken en kunstaas), fotografeerden en filmden.

Deze 10-daagse reis stond in het teken van het ontdekken van mariene grensgebieden met andere landen die aan de Noordzee liggen en waar nooit eerder was gedoken. 

Inzet van drie biologen van Bureau Waardenburg

Bureau Waardenburg zette drie biologen in: Wouter Lengkeek, Joost Bergsma en Floor Driessen.

Floor, Wouter en Joost hielden hun ogen open voor nieuwe of belangrijke soorten, en met succes. Ze hebben voor Nederland nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt. Drie nieuwe zeenaaktslakken zijn aan de Nederlandse soortenlijst toegevoegd: de groene knotsslak (Tenellia viridis), de oranje bartel-waaierslak (Flabellina verrucosa) en het spiegeleitje (Diaphorodoris luteocincta).

Ook droegen de waardenburgers hun steentje bij aan registratie van (indicaties) van soorten m.b.v. de dropcam, watersamples (eDNA) en bemonstering van schelpengruis.

Programma

Het expeditieschip de Cdt. Fourcault startte op de Bruine Bank. Daar is een pilot gestart met een fotogrammetrie scan, een methode om een wrak goed in beeld te krijgen.

Vanaf daar voer het team door naar een biologisch interessante grenslocatie met Engeland, waar eerder grote hoeveelheden zakpijpen werden waargenomen en bij deze expeditie een nieuwe soort voor Nederland werd ontdekt. 

Op de Klaverbank dook het team op een nieuwe positie met grind en stenen. Verder is gedoken op twee gezonken productieplatforms om een visuele bijdrage te kunnen leveren aan een onderzoeksproject van diverse stakeholders. Er wordt gekeken naar de technische, juridische en maatschappelijke mogelijkheden voor het herbestemmen van platforms in de Noordzee tot een kunstmatig rif. Door te duiken op dit soort platforms wordt een realistisch beeld geschetst van de wijze waarop de platforms erbij liggen. 

De volgende bestemming was het uiterste noordelijke puntje van (het Nederlandse deel van) de Doggersbank. Hier is gedoken op onbekende locaties. Het water was bijzonder helder (tot 25 meter) dat leverde goed foto- en filmmateriaal op, dat bij zal dragen de Noordzee in de harten van de mensen te sluiten, de missie van de stichting. Bovendien werden bijzondere waarnemingen gedaan van o.a. een octopus, zeewolf en zeeduivel. Zelfs werden twee dwergvinvissen gespot!

Het duikteam hoopte met het duiken op onbekende plaatsen hoger in het noorden ook verder te komen met het zoeken naar de vermiste Hr.Ms. O 13, de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het wrak ergens op de bodem van de Noordzee. Wat er precies met de O13 is gebeurd is nog steeds een mysterie. Helaas is dit nog steeds een verborgen wrak.

Duik de Noordzee Schoon op NOS.nl

Duik de Noordzee Schoon bij het NOS Jeugdjournaal

Neem contact op met Wouter, Joost of Floor