Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Monitoring breeding terns with a webcam
U bevindt zich hier:

Visdief in beeld - met geavanceerde webcam meekijken naar broedende visdieven

Dit broedseizoen gaan wij weer van afstand meekijken met het wel en wee van de visdieven die broeden op de ‘visdiefhotels' in het Markermeer.


Ponton voor visdieven in het Markermeer

Mobiele opzet met camera 24 uur per dag, 360°

Met een op afstand bestuurbare camera die 360° kan draaien en zoomen, kunnen wij in detail het broedsucces van de vogels volgen. De camera kan zo worden geprogrammeerd dat deze dag en nacht, op gezette tijden inzoomt op nest X, vervolgens op nest Y en daarna een overzichtsshot maakt. Deze autonoom functionerende en op afstand te bedienen mobiele opzet is op te stellen op (bijna) alle locaties in Nederland.

Pontons als kunstmatig broedeiland

In 2014 / 2015 heeft Bureau Waardenburg twee pontons in het Markermeer ingericht als kunstmatig broedeiland, specifiek voor visdieven. In beide jaren broedden tientallen paartjes visdieven op deze pontons. In de eerste jaren keken wij vanaf de dijk naar de pontons of moesten we deze bezoeken om het broedproces te volgen. Sinds 2016 volgen dit via een camera systeem. 

'Marker Stapsteen'

In 2014 werden de visdiefpontons ingezet in de proef ‘Marker Stapsteen’ om een verbinding te vormen tussen het open water van het Markermeer en het gebied achter de dijken. In 2015 werden de pontons ingezet om te kijken of deze een vervangende broedlocatie kunnen bieden voor visdieven die normaal gesproken langs de dijk broeden, en die mogelijk verstoord gaan worden tijdens toekomstige dijkverzwaringen.

Contactpersonen: