Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Herstel mosselbank Feugelpôlle met kratjes van aardappelzetmeel
U bevindt zich hier:

Herstel mosselbank Feugelpôlle met kratjes van aardappelzetmeel


Laatste mosselkrat geplaatst bij de Feugelpôlle op Ameland. Dit moet uitgroeien tot een mosselbank die de kust beschermt.

In de Waddenzee bij Ameland legden onderzoekers proefvlakken aan met biologisch afbreekbare structuren van kokosmatten en speciale 'kratjes' gemaakt van aardappelresten uit een patatfabriek. De structuren moeten aanhechting en bescherming geven aan jonge mosseltjes, zodat die kunnen uitgroeien tot een volwassen mosselbank.

 

Plaatsing laatste mosselkrat

Op donderdag 27 maart plaatsten de betrokken organisaties het laatste kratje. Het onderzoek is een samenwerking van het Klimaatbufferproject Zuidwest Ameland, project Waddensleutels, Staatbosbeheer en Bureau Waardenburg.

Afbreekbare mosselkratjes van aardappelzetmeel, Feugelpôlle Ameland.

De laatste inrichtingsmaatregel van het experiment 'Natuurlijke klimaatbuffers' op Zuidwest Ameland is op 27 maart 2014 uitgevoerd. Op drie proeflocaties bij de kwelder Feugelpôlle in de Waddenzee zijn proefvlakken aangelegd met biologisch afbreekbare structuren van kokosmatten en speciale 'kratjes' gemaakt van aardappelresten uit een patatfabriek.

Aanhechting van mossellarven

De structuren moeten aanhechting en bescherming geven aan jonge mosseltjes, zodat die kunnen uitgroeien tot een volwassen mosselbank. Het experiment op het wad bij kwelder de Feugelpôlle te Ameland moet aantonen of herstel van droogvallende mosselbanken op deze manier mogelijk is.

Natuurbehoud en kustverdediging

In augustus 2012 startten acht landelijke en regionale natuur- en overheidsorganisaties dit experiment. Het moet zorgen voor meer kennis over de combinatie van natuurbehoud en kustverdediging van Ameland.

Biologisch afbreekbaar

De biologisch afbreekbare kratjes zijn door Bureau Waardenburg ontwikkeld en getest binnen Waddensleutels. De kratjes liggen op drie locaties. De omvang per proefvlak is 56 meter lang en 25 meter breed. In het linkervlak is veel stroming en golfslag, de rechtse is rustiger. De vraag is hoe een mosselbank zich ontwikkelt onder deze verschillende omstandigheden. De betrokken organisaties monitoren deze en de eerdere twee maatregelen tot 2022. 

Zie ook het persbericht en het natuurbericht.

Contactpersoon