Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Waterbodemanalyse Afgedamde Maas
U bevindt zich hier:

Waterbodemanalyse Afgedamde Maas

Wij onderzochten de effecten van dagelijkse toevoegingen van ijzersulfaat op het waterbodemleven van een KRW-waterlichaam (de Afgedamde Maas).


Drinkwater inname

Rivierwater uit de Afgedamde Maas wordt al jaren gebruikt voor de bereiding van drinkwater. Om het gehalte fosfaat in het ingenomen oppervlaktewater zo laag mogelijk te houden voegt het waterleidingbedrijf dagelijks ijzer(II)sulfaat (FeSO4)  toe aan het water in de Afgedamde Maas.

Effect ijzersulfaat op KRW-kwaliteit

De Afgedamde Maas is echter ook een KRW-waterlichaam met doelen voor ecologische kwaliteit. Daarom heeft Rijkswaterstaat ons gevraagd om uit te zoeken wat de effecten van de toevoegingen zijn op het waterbodemleven. Hiervoor hebben we onder water gekeken wat er te zien is aan waterplanten en bodemfauna, maar ook waterbodemmonsters genomen.

Meetprogramma en onderwaterbeelden

Onze beroepsduikers hebben deze beelden op film vastgelegd. Onderzoekcentrum B-ware, onze partner in dit project, heeft de bodemmonsters op chemische samenstelling geanalyseerd. Hierbij gaat het met name om de aanwezigheid van fosfaat, ijzer en diverse andere metalen. In de analyse bekijken we momenteel of er een relatie bestaat tussen de waterbodemkwaliteit en de aanwezigheid van waterplanten en macrofauna.

Voor nadere informatie over waterbodemanalyse neemt u contact op met: