Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Agami heron French Guiana
U bevindt zich hier:

Agami reigers gevolgd met satellietzenders in Frans Guyana

Het expeditie team op het drijvend onderzoeksplatform in de Kaw marshes in Frans Guyana
Agami reiger met een satellietzender klaar om weer losgelaten te worden

De Agami reiger Agamia agami is een fraaie kleine slanke Zuid-Amerikaanse reigersoort waarvan veel onbekend is. De soort heeft een ruim verspreidingsgebied, maar grote kolonies waren tot voor kort onbekend. In Frans Guyana is recent een grote kolonie gevonden van ongeveer 2000 broedparen.

De reigers broeden in de afgelegen Kaw moerassen. Dat zijn uitgestrekte vloedvlaktes waar de toegang zeer beperkt is. Het is onbekend waar de reigers na de broedtijd heen gaan en ook waar ze hun voedsel halen tijdens de broedtijd.

Het leefgebied van deze soort staat onder druk, mogelijk als gevolg van illegale mijnbouw en daarmee samenhangende inrichting van beekjes en riviertjes.

Aanbrengen satellietzenders met tuigjes

GEPOG is, in samenwerking met the IRD institute and the Natural reserve (Réserve naturelle des Marais de Kaw-Roura), gestart met een beschermingsproject. Onderdeel daarvan is het uitrusten van enkele reigers met satellietzenders om er achter te komen waar ze buiten de broedtijd leven en waar ze foerageren. Mensen van Bureau Waardenburg hebben daarbij geholpen. We assisteerden met het ontwikkelen van een passend tuigje voor deze ranke soort en bij het aanbrengen van de zenders.

Dit is een Life+ Cap DOM project ter bescherming van bedreigde vogelsoorten en habitats in Réunion, Frans Guyana en Martinique.

Contactpersoon: