Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Primeur aanleg platte oesterbank Noordzee
U bevindt zich hier:

Primeur: Aanleg platte oesterbankaanleg platte oesterbank. Credits: BuWa WNF ARK onderwaterbeelden.nl

In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, is op zo’n 20 meter diepte een uniek natuurherstelproject gestart. In het gebied de Borkumse Stenen is 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3-D geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterbanken worden hersteld.

Wereldwijd worden koraal- en oesterbanken hersteld en beschermd vanwege de verhoogde visproductie, waterkwaliteit, bodemstabiliteit en bijdrage die ze leveren aan kustbescherming. Tenzij er een bronpopulatie aanwezig is, leert de ervaring dat schelpdierbanken niet uit zichzelf terugkeren. Daarom brengen WNF en ARK in samenwerking met Bureau Waardenburg, Sas Consultancy en Wageningen Marine Research nu op verschillende plaatsen oesters terug; om te leren wat de succesfactoren van actief herstel zijn en daarnaast om wilde platte oesterbanken te ‘kickstarten’.

Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. Deze schelpdierbanken zijn grotendeels verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. “Oesterbanken zijn hotspots van biodiversiteit. De soortenrijkdom is er maar liefst 60% hoger vergeleken met aangrenzende zandige gebieden!",  aldus projectleider Emilie Reuchlin-Hugenholtz van WNF.  “Haaien en roggen zetten eieren af op een oesterbank en kleine visjes en garnalen kunnen er schuilen en opgroeien. De banken vormen een belangrijke voedingsbodem voor roofvissen en zeezoogdieren.”
 
Meer op platteoester.nl>

Meer op de site van WNF>

Oesterbank terug in de Noordzee, Vroege Vogels NPO Radio1

Oesters geplaatst op 3D-geprinte riffen in Noordzee, H2O nieuws

 

Contactpersoon: